Textruta:  

 

 

                                                                                                  

      Välkommen till Karlsborg!

 

                    

Det är med både stolthet och glädje jag hälsar alla aktiva, funktionärer samt anhöriga och övriga åskådare hjärtligt välkomna till Karlsborg och Svenska Polishundmästerskapen 2005.

Jag är övertygad om att ni kommer att få uppleva spännande och utslagsgivande tävlingar.

Jag hoppas dessutom att alla ni som gästar vår kommun tar chansen att uppleva lite av kommunen även utanför själva tävlingsområdet. Här finns nämligen en hel del sevärt och historiskt intressant att titta närmare på.

Bland det vi har att erbjuda vill jag först av allt nämna Karlsborgs fästning med den äventyrstur man kan gå där. Byggandet av detta gigantiska byggnadsverk pågick under 90 år men blev, trots den långa byggnadstiden, aldrig färdigt. Som boende för soldater under deras grundutbildning används den dock än idag. En hel del annan verksamhet innanför fästningsvallarna gör att fästningen i allra högsta grad är levande.

Ett annat spännande besöksmål är Forsviks Industriminne. Här kan man lära sig en hel del intressant om svensk industris historia och utveckling. I Forsvik har man dessutom möjlighet att ta del av riddaren Arn Magnussons liv och leverne som till stor del utspelar sig just i Forsvik. Är man besökare i Forsvik så måste man också titta på hur bygget av hjulångaren Eric Nordewall 2 fortskrider. Detta skepp är en exakt replik av det original som sjönk till Vätterns botten år 1856.

Ett tredje besöksmål är Tiveden och den nationalpark som finns där. Här kan man ströva utmed leder och få en tydlig bild av hur inlandsisen formade landskapet. Är man intresserad av fiske så kan man försöka dra upp en ädelfisk i någon av alla de små sjöar som finns där.
 

Göta Kanal kallas för ”Sveriges Blå Band” och är ett av landets allra mest kända turistmål. Kanalen passerar såväl Karlsborg som Forsvik på sin väg mellan Väst- och Ostkusten. I Forsvik finns för övrigt kanalens äldsta, och högsta, sluss. Inne i Karlsborg är området kring kanalen en mycket populär samlingsplats under fina sommarkvällar. Att sitta på en bänk och kolla in alla de båtar som passerar här är verkligen rofyllt. Är man hungrig eller sugen på en fika så finns det ett antal näringsställen med mycket hög kvalitet alldeles invid kanalen. Även i övrigt så finns det ett bra urval av näringsställen i olika miljöer. Givetvis så innebär vårt läge kring sjöarna Vättern, Bottensjön, Viken och Kyrksjön utmärkta möjligheter till sol och bad.

Avslutningsvis hälsar jag er återigen välkomna till Karlsborgs kommun och alla olika miljöer ni finner här.

 

 

Peter Lindroth

Kommunalråd